Ranobizantsko razdoblje – od Konstantina I do Justinijana I


Ranobizantsko razdoblje – od Konstantina I do Justinijana I
Nije jednostavno za objasniti zašto je Carstvo na Zapadu propalo, a na Istoku se uspjelo očuvati, kad je Istok također patio od zloupotrebe vlasti, teških poreza te napada barbara. Vjerojatno najveću prednost koju je Istok imao pred Zapadom jest očuvanje trgovine i gradske privrede. Grci i Sirijci su tradicionalno dobri trgovci, a njihov zemljopisni položaj dao im je monopol na trgovinu luksuznom robom. Dok se Zapad mrvio u male lokalne jedinice, gradovi na Istoku su uživali u relativnom prosperitetu. Ljudi na Istoku profitiralo je od tržišta koje im je Carstvo osiguravalo i redovitije su mogli plaćati poreze. Zato je car u Carigradu imao veće prihode i bolje je mogao plaćati vojsku, za razliku od cara u Ravenni. Geografija je na istočnom djelu Carstva također išla u prilog. Germani su mogli doći do najzabačenijeg dijela nekadašnjeg Zapadnog Rimskog Carstva, dok na Istoku to nisu mogli zbog carigradskih zidina.
Konstantinopolis
Car Konstantin je 330. godine, na mjestu gdje je već od 7. st. pr. Krista stajala nekadašnja grčka kolonija Bizantij, svečano inaugurirao novu prijestolnicu – Konstantinopol/Carigrad.
 To je grad koji se nalazi na ključnoj točki povezivanja Europe i Azije, kao i pomorskog puta iz Egejskog u Crno more. Izgrađen je na poluotoku, s jedne strane štitio ga je Zlatni Rog, a s druge strane Mramorno more i Bospor. Podignut je trostruki red zidina koji je štitio grad sve do osmanskog osvajanja, 1453. godine.
Spajanjem rimsko državnog uređenja, grčke (helenističke) kulture i kršćanstva nastaje državna tvorevina koju nazivamo Bizantskim Carstvom. Do masovnog pokrštavanja je došlo u 4. st. i tada je prijestolnica iz Rima preseljena na Bospor.